De Nederlandse markt ligt voor fusies en overnames op koers voor een recordjaar. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG. Dit is ook wereldwijd het geval, blijkt uit een eerdere publicatie van Baker Tilly. Wat hen tevens is opgevallen, dat men ondanks de COVID-crisis en alle wisselende maatregelen toch ook veel over de grens heeft overgenomen. 95% van de geplande internationale overnames heeft doorgang gevonden.
Maar terug naar Nederland, wat is de reden van deze grote stijging in overnames en fusies? In de eerste zes maanden van 2021 hebben in Nederland 55% meer bedrijfsfusies en -overnames plaatsgevonden dan in dezelfde periode in 2020.
Er zijn verschillende redenen voor deze stijging.
Consolidatie in verschillende sectoren
Was het in voorgaande jaren vooral de sector ICT waar flink geconsolideerd werd, nu zie je dit in veel sectoren, zoals Bouw (en dan met name installatietechniek) en Zakelijke Dienstverlening. Hierbij speelt het gebrek aan personeel ook een achterliggende rol.
Overnames zijn business as usual
Een tijd geleden was het nog gebruikelijk dat je als ondernemer in je jonge jaren begon en na je 60e ging denken aan het verkopen van je onderneming. Tegenwoordig richten ondernemers in hun jonge jaren een bedrijf op en verkopen dit weer na tien of vijftien jaar. Ze zijn dan uit de pioniersfase, het bedrijf is volwassen geworden en ze zoeken als ondernemer weer een nieuwe uitdaging en starten opnieuw (of kopen zich elders deels in).
Buy & build ook in het MKB
Groei door overnames is niet meer alleen een strategie voor de grote corporates. Ook MKB-bedrijven hanteren inmiddels een actieve groeistrategie door overnames (buy & build). Hierdoor zie je steeds meer MKB-bedrijven die actief op zoek zijn naar overnames.
Lage rente
En natuurlijk niet in de laatste plaats, de nog steeds historisch lage rente. Hierdoor is enerzijds veel geld beschikbaar dat rendement zoekt. Ook in Nederland lukt het investeringsfondsen schijnbaar moeiteloos om tientallen miljoenen aan durfkapitaal op te halen. Daarnaast worden veel overnames deels bancair gefinancierd. Door de lage rente die de bank hanteert, werkt de hefboom voor investeringsfondsen nog beter.
Heb je het afgelopen jaar gebruikt om objectief naar je bedrijf te kijken en ben je tot de conclusie gekomen dat het perfecte moment is aangebroken om een andere richting op te gaan, dan helpt bovenstaande wellicht om NU stappen te zetten.
Laat ons je de opties voorrekenen, zodat je met 100% zekerheid de stap kan zetten.