• Hillside Corporate Finance - Papiermolen 30, 3994 DK HOUTEN
  • 030-2273233
  • info@hillsidecf.nl
bedrijfsovername koop verkoop onderneming bedrijfsfinanciering bedrijfswaarderingbedrijfsovername koop verkoop onderneming bedrijfsfinanciering bedrijfswaarderingbedrijfsovername koop verkoop onderneming bedrijfsfinanciering bedrijfswaarderingbedrijfsovername koop verkoop onderneming bedrijfsfinanciering bedrijfswaardering
  • Bedrijf verkopen
  • Bedrijf kopen
  • Bedrijfswaardering
  • Nieuws
  • Werken bij
  • Over ons
  • Bedrijf verkopen
  • Bedrijf kopen
  • Bedrijfswaardering
  • Nieuws
  • Werken bij
  • Over ons
Neem contact op!
Het belang van een goede match
7 november 2019
voorbereiding bedrijfsovername verkoop en koop onderneming
Verkoop als bedrijf (te) sterk afhankelijk is van eigenaar
26 juni 2020

De koning in alle tijden

Normalisaties bedrijfsovername verkoop onderneming
normalisaties waardering prijsmechanisme

'For better and for worse, cash is king’.

Mijn eerste boek dat ik las over waarde van ondernemingen was ‘Valuation, measuring and managing the value of companies’. Nu staat dit boek nog steeds prominent op de boekenlijsten van de business universities. Toen het boek voor het eerst uit kwam (1995), werd het gezien als een nieuwe blik op hoe ondernemingen waarde kunnen creëren. Centraal in de benadering staat het thema ‘cash is king’. We zijn nu 25 jaar later en het thema ‘cash’ is door de coronacrisis actueler dan ooit. Enerzijds omdat er bij ondernemingen omzet wegvalt waardoor acute liquiditeitstekort dreigt en anderzijds omdat op de overnamemarkt liquiditeit belangrijker is dan ooit.


Wegvallen omzet

De overheid begrijpt dat een onderneming niet failliet gaat omdat ze verlieslatend is, maar dat het fout gaat als er geen liquiditeit meer is. Dus om de grootste paniek te voorkomen, kwamen er steunmaatregelen die gericht waren op het verbeteren van de liquiditeit (NOW regeling en uitstel belastingbetalingen). Die steun is geen lange termijn oplossing en het is nu vooral van belang dat ondernemers zelf aan de slag gaan om inzichtelijk te maken hoe hun liquiditeitspositie er de komende maanden uit gaat zien. Dit is ook van belang omdat banken bij het verstrekken van (extra) kredieten of bij het uitstellen van aflossingen een aantal zaken belangrijk vindt:
- een goed onderbouwing van de prognoses: denk in scenario’s en zorg ervoor dat het goed inzichtelijk is wat de key value drivers zijn en hoe deze beïnvloed worden door de huidige omstandigheden;
- in de kern gezond: het moet duidelijk zijn dat de onderneming voor de coronamaatregelen een gezonde exploitatie had. Dat betekent dat de cijfers up to date moeten zijn om dit aan te kunnen tonen.
Veel MKB ondernemers zijn niet gewend aan het opstellen van dergelijke overzichten. De accountant/boekhouder kan ondersteuning bieden bij het up to date maken van de cijfers. Voor opstellen van goede prognoses is het verstandig om een adviseur in te schakelen die ervaring heeft met het maken van analyses op basis van key value drivers.


Overnamemarkt

De overnamemarkt is voor de meeste sectoren wel degelijk veranderd door de coronacrisis. Van een verkopersmarkt is de markt gedraaid naar een kopersmarkt. Zie ook het artikel op Brookz hier over. Nog meer dan anders geldt ook hier het motto cash is king. Het was altijd al een voordeel als de koper over een goede cashpositie beschikte. Door het afzien van een financieringsbeding kan een lagere bieding toch heel aantrekkelijk zijn voor de verkoper. Nu is een cashpositie van belang om sowieso een overnamebod te doen. We zien dat banken zeer terughoudend zijn als het gaat om overnamefinancieringen. Bij nagenoeg alle banken is het loket dicht voor niet-klanten en is de aandacht volledig gericht op het ondersteunen van bestaande klanten. De koper zal dus over meer cash moeten beschikken, maar ook van de verkoper wordt meer verwacht. De bank doet tenslotte minder. In de biedingsstructuur zal een earn out een nog prominentere plaats innemen. In het MKB was een vendor loan en/of een earn out al vaak onderdeel van de transactiestructuur, maar dit zal nog meer van belang worden. De prognoses zijn minder vanzelfsprekend, waarmee toekomstige kasstromen meer onzeker zijn. Omdat een overnamebedrag gebaseerd is op toekomstige kasstromen, zal deze afhankelijkheid meer versterkt worden. De koper wil een earn out zoveel mogelijk afspreken op de ‘onderkant’ van de V&W rekening, op winst. Als verkoper heb je na verkoop weinig invloed meer op o.a. de kostenstructuur. Dus als verkoper ben je er bij gebaat om de earn out af te spreken op de ‘bovenkant’ van V&W rekening, op omzet. Naast de banken zijn de alternatieve financiers ook voor overnames nog belangrijker geworden (Mezzanine. Ook bij een overname is het essentieel dat je als verkopende partij goed in beeld hebt gebracht wat de key value drivers zijn. Niemand kent jouw bedrijf tenslotte beter dan je zelf. Mocht je als ondernemer eens willen sparren over financieringen, overnames, key value drivers of waarderingen dan hoor ik het graag.


 

Meer weten, neem gerust contact op 06-22724341/ jan@hillsidecf.nl

 

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT MET ONS OP

VOLG ONS VIA

 

Algemene voorwaarden
Privacy verklaring

Aangesloten bij:

 

 

 

Hillside Corporate Finance is de specialist op gebied van bedrijfsovernames, bedrijfsfinancieringen, waarderingen en advisering van informal investors. Voor ondernemers in het MKB, Familiebedrijf, Grootbedrijf én investeerders.

Bezoekadres
Papiermolen 30, 3994 DK HOUTEN

030-2273233  |  info@hillsidecf.nl

Ingeschreven bij:

© Hillside Corporate Finance B.V. All Rights Reserved. The Brandstones Grafisch Ontwerpbureau